Jakimowicz-Klein Barbara - Alkohole domowe Piwo Wino Nalewki 2007r, DOM - CZŁOWIEK I JEGO OTOCZENIE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Barbara
Jakimowicz-Klein
A
LKOHOLE DOMOWE
P
iwo
W
ino
N
alewki
Warszawa 2007
© Copyright by Bartelsmann Media sp. z o.o. Warszawa 2007
Redaktor prowadzący
Magdalena Hildebrand
Redakcja i korekta
Dorota Sideropulu
Opracowanie typograiczne
Małgorzata Wieczorek
Rysunki
Jerzy Maserak
Wydanie pierwsze
Druk i oprawa
Świat Książki
Warszawa 2007
Bartelsmann Media sp. z o.o.
ul. Rosoła 10
02-786 Warszawa
Printed in Poland
ISBN
S
pis treści
Wstęp
7
Piwo
9
Piwne dzieje 9
Wrocławskie Warsztaty
Piwowarskie 18
Rodzaje piwa 20
Technologia piwowarstwa 22
Przygotowanie brzeczki słodowej 22
Fermentowanie brzeczki 22
Leżakowanie piwa 23
Filtracja i rozlew piwa 23
Warzenie piwa domowego 23
Surowce
23
Sprzęt i akcesoria
25
Przygotowanie brzeczki piwnej
27
Fermentacja
31
Rozlew piwa i leżakowanie
31
Poprawianie złego piwa 32
Podawanie piwa 32
Naczynia do piwa 33
Zasady kulowania piwa 33
Temperatura 34
Zalety i wady piwa 35
Słowniczek piwosza 36
Potrawy jarskie 72
Potrawy z ryb 75
Sosy 77
Desery 79
Napoje i koktajle 82
Wino
84
Trochę historii 84
Winne krainy 90
Wino a zdrowie 91
Rodzaje win 93
Składniki win 94
Wina gronowe 94
Wina owocowe 95
Naczynia i sprzęt potrzebne do wyrobu
wina domowego 97
Etapy wyrobu wina domowego 97
Otrzymywanie moszczu 97
Doprawianie moszczu 98
Proces fermentacji 99
Czas dojrzewania 100
Filtrowanie i klarowanie wina 100
Prace kiperskie 101
Rozlewanie do butelek 102
Przechowywanie wina 102
Wady wina 103
Degustacja wina 105
Podawanie wina 106
Dobór wina do potraw 106
Naczynia do win 110
Temperatura 111
Sekrety etykiet 112
Mity o winie 113
Słowniczek winiarza 115
Dawne receptury
40
Przepisy współczesne
46
Piwa ziołowe 51
Piwa warzone z koncentratów 51
Piwo w kuchni
54
Zupy 55
Potrawy z mięsa i drobiu 65
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • red-hacjenda.opx.pl