Jan Kwaśniewski - Dieta optymalna,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->SPIS TREÂCIPRZEDMOWY AUTORÓWDlaczego dieta idealna?. ..........................................................................................................4Twoja dieta-twoim lekarstwem..................................................................................................7CZ¢Âå PIERWSZAOdwróć piramidę ......................................................................................................................9100 powodów, dla których warto jeść tłuszcze........................................................................15Zęby owocożerców? ,..............................................................................................................25Igraszki z głodem. ...................................................................................................................37Jedzcie (tłuste!) ryby ....:..........................................................................................................46Nie taki diabeł straszny, czyli prawda o cholesterolu...............................................................51Sprawdź ile ważysz - dowiesz, się jak długo będziesz żył......................................................55Otyłość - dlaczego? ................................................................................................................55Co atakuje serce? ...................................................................................................................69CZ¢Âå DRUGADieta idealna ...........................................................................................................................79Dowody dla niedowiarków........................................................................................................85Cukier nie krzepi......................................................................................................................89Nie w porządku, mój żołądku?. ...............................................................................................95Białko = życie.........................................................................................................................103Chleb nasz powszedni ..........................................................................................................106Mleko nie jest dla Ciebie. ......................................................................................................110Żywienie optymalne a dieta Atkinsa ......................................................................................114Indeks glikemiczny, czyli metoda Montignac..........................................................................119Dieta Diamondów -owocowe szaleństwo...............................................................................123Witaminy - szkodliwy niedobór, groźny nadmiar....................................................................127Śmiertelna terapia .................................................................................................................132TABELE................................................................................................................................1373PRZEDMOWY AUTORÓWDLACZEGO DIETA IDEALNA?Kilka lat temu redaktor Marek Chyliński, współautor wydawniczego bestsellera pt. „Dieta opty-malna" (1996), zaproponował mi, abyśmy wspólnie napisali nową książkę, podsumowującą faktyi mity na temat żywienia optymalnego w Polsce i na świecie.Dotychczas ukazało się 12 książek o żywieniu optymalnym, ponad 600 artykułów i odpowiedzina listy. Książki przetłumaczono na języki obce — angielski, niemiecki, czeski, rosyjski (w przygo-towaniu jest tłumaczenie na francuski). Stosujących żywienie optymalne szybko przybywa, możnaich spotkać w blisko 100 krajach. Lekarzy stosujących w praktyce żywienie optymalne i prądy se-lektywne już jest kilkuset, w samych Niemczech ponad 20.Od pewnego czasu do powszechnej świadomości zdaje się docierać, że żywienie optymalne niema alternatywy. Zebrane w tej książce dowody na słuszność i skuteczność opracowanego przezemnie optymalnego modelu żywienia to kolejny krok przybliżający nas do chwili, w której zostanieon uznany jako przełom w nauce.Marek Chyliński, wyszukując z bogatego światowego piśmiennictwa, informacje dotyczące róż-nych modeli odżywiania, w tym coraz popularniejszych diet niskowęglowodanowych, zestawił jez żywieniem optymalnym. Co z tych porównań wynika?1. Współczesna medycyna pomija milczeniem odpowiedź na pytanie, czy jakaś dieta jest dobraczy zła dla ludzi, bo odpowiedzi na to pytanie po prostu nie zna.2. Nikt nie prowadzi, bo nikomu na tym nie zależy, badań wpływu proponowanych diet nazdrowie ludzi. Jeżeli zaś już takie badania zostają wykonane i wykazana zostanienieskuteczność lub wręcz szkodliwość stosowanej diety, wówczas wyniki są ukrywane albow ogóle nie są brane pod uwagę.3. Okazuje się, że książki na temat odżywiania może pisać każdy, nawet ci, którzy nie majążądnych kwalifikacji i wiedzy o potrzebach organizmu, o przyczynach chorób — o składziechemicznym spożywanych produktów już nie mówiąc.4. Najbardziej szkodliwe pomysły dietetyczne powstawały i niestety nadal powstają wrenomowanych instytutach i uczelniach — w Polsce w Instytucie Żywności i Żywienia.5. Ministerstwo zdrowia, samorząd lekarski i inne odpowiedzialne służby nawet nie informująspołeczności o nieskuteczności (lub nawet szkodliwości) różnych powszechnie stosowanychmetod leczenia, na przykład tych stosowanych w tak zwanej medycynie alternatywnej.6. Środki masowego przekazu, a zwłaszcza telewizja, polecają nieskuteczne lub szkodliwemetody leczenia o niepotwierdzonej w jakichkolwiek badaniach „skuteczności", a pomijająmilczeniem metodę najbardziej skuteczną, najtańszą, potwierdzoną w poważnych badaniachnaukowych na zwierzętach i ludziach chorych, w których udowodniono, że metoda jestnieszkodliwa, a korzystne efekty jej stosowania u zwierząt i ludzi wystąpiły w każdym przy-padku. Od kilku lat istnieje zakaz (formalny czy nieformalny - ale skuteczny) mówienia zgod-nie z prawdą o żywieniu optymalnym w programie l i 2 TVP.7. Zalecenia dietetyczne, które propagują media nie mają nic wspólnego z nauką, są zaprze-czeniem zdrowego żywienia. Prowadzą do chorób takich jak bulimia i anoreksja (w najlep-szym przypadku), często do chorób najgroźniejszych.8. Współczesna medycyna przegrywa niemal na całej linii z medycyną i sposobem odżywianiatak zwanych ludów pierwotnych oraz naszych prehistorycznych przodków nazywanych teżprzez ludzi cywilizowanych „dzikimi" (patrz rozdział pt. „Zęby owocożerców"). A oto garść do-wodów i argumentów za tymi stwierdzeniami:Rozumny lekarz i bystry obserwator Weston A. Price przez wiele lat poszukiwał wiedzy i mądro-ści wśród prymitywnych plemion. I znalazł je tam właśnie. Są one zawarte w książce pt. „Nutritionand Physical Degeneration" (Odżywianie a fizyczna degeneracja), wydanej po raz pierwszy w 1939r., która doczekała się już sześciu wydań (ostatnie w roku 2000). Price przez szereg lat badał róż-4ne plemiona porównując grupy żywiące się ich naturalną strawą z grupami, które skorzystały z cy-wilizacyjnego modelu żywienia — czyli cukru, melasy, białej mąki, łuszczonego ryżu, słodzonychpłynów i konserwowej żywności. Dysponując odpowiednim laboratorium badał też żywność. Po-cząwszy od izolowanych dolin szwajcarskich, poprzez Eskimosów na Alasce, Indian z Kanady i Pe-ru, mieszkańców kilku krajów Afryki, Polinezji, Melanezji, dżungli tropikalnych, aż do Aborygenówz Australii, Maorysów z Nowej Zelandii i plemion z innych rejonów - wyniki badań były prawie takiesame. Okazało się, że ludzie „pierwotni" potrafili zawsze ułożyć model żywienia chroniący ich przedchorobami cywilizacyjnymi, przedwczesnymi porodami, wadami wrodzonymi, próchnicą zębów,zniekształceniami łuków zębowych, przed chorobami zakaźnymi, gruźlicą, a nawet szkorbutem i tou tych, którzy praktycznie nie spożywali produktów pochodzenia roślinnego. Natomiast ludziez tych samych plemion, którzy już skorzystali z żywności ludzi cywilizowanych, chorowali wkrótcena więcej i cięższe choroby niż biali ludzie, którzy znacznie dłużej żywili się „nowocześnie".Indianie kanadyjscy już w 1525 roku przekazali oficerowi angielskiemu informację o lekarstwieprzeciw szkorbutowi. Były to młode odrosty ze świerków podawane w wyciągach. Z tej wiedzy nieskorzystano przez wiele lat. Indianie z północnej Alaski nie chorowali na szkorbut, a biali żywiącysię tak samo jak Indianie - na szkorbut zapadali. Bo Indianie wiedzieli, że najlepszym lekarstwemprzeciw szkorbutowi były nadnercza zwierząt trawożernych, drugi żołądek łosia, wewnętrzna war-stwa skóry słoni morskich. Biali o tym nie wiedzieli i nawet nie pomyśleli o tym, aby zapytać Indian,uważając ich za bezrozumnych dzikusów.We wszystkich plemionach stosujących tradycyjne modele żywienia dobro plemienia było do-brem najwyższym, ale nigdy nie stało ono w sprzeczności z dobrem jednostek. Szczególnie dobrzeodżywiano przyszłe młode matki i przyszłych ojców na długo przed poczęciem — po to, aby matkirodziły zdrowe dzieci, w terminie, łatwo, bez bólów i aby zawsze miały wartościowy pokarm. Ci, któ-rzy w żywieniu korzystali z owoców morza, dokarmiali potencjalnych ojców mleczem ryb, a przy-szłe matki suszonymi jajami ryb. Masajowie - dumne, piękne i zdrowe plemię z Afryki - odkładalizawieranie małżeństw na czas, w którym mleko ich krów miało najwyższą wartość biologiczną, czy-li na czas, w którym młode trawy rosły najszybciej. W Szwajcarii najlepsze masło pochodziło odkrów wypasanych w pobliżu lodowców w czerwcu - zawierało kilka razy więcej witamin rozpusz-czalnych w tłuszczach i innych ważnych i wartościowych składników niż mleko i masło z innychmiesięcy. Plemiona „pierwotne" nie znały chorób cywilizacyjnych, w wykopaliskach nigdy nie zna-leziono przypadków zniekształceń łuków zębowych, próchnicy zębów, za to powszechna byławśród tych ludów odporność na choroby zakaźne. Nigdzie nie było odpowiednika więzień i domówstarców.W książce tej znajdziecie wiele przykładów na to, że degeneracja rodzaju ludzkiego ma swojeźródło w wadliwym odżywianiu. Znajdziecie też dowody, że tylko powrót do źródeł może nas ludziuratować przed upadkiem.W Polsce próchnica zębów u dzieci i dorosłych jest powszechna, a to oznacza, że Polacy odży-wiają się bardzo źle. W Polsce przybywa więzień, poprawczaków, domów opieki dla seniorów,a przecież nie może być zdrowym społeczeństwo, w którym trzeba izolować jednostki, a ludziew podeszłym wieku są spychani na margines — trafiają do domów starców lub do hospicjów.Od ponad 300 lat bardzo źle się dzieje z naszym narodem (jak powiedział prof. Jan Szczepań-ski), a wszelkie próby naprawy tego niekorzystnego stanu powodują dalsze szkody. Żywienie opty-malne to nie tylko najlepszy sposób na pozbycie się otyłości i większości dotychczas nieuleczal-nych chorób. Powoduje ono przede wszystkim bardzo korzystne zmiany w strukturze i czynnościmózgów. U zwierząt żywienie optymalne zwiększa wagę mózgów w jednym pokoleniu o 8%, po-prawia zdolność uczenia się o 40%, powoduje najwyższy poziom ATP, DNA, RNA i tłuszczu w mó-zgach w porównaniu do zwierząt karmionych dietą uważaną za najlepszą. Podobne efekty wystę-pują u ludzi stosujących żywienie optymalne. Duża ich część sama zauważa wybitną poprawę swo-jej sprawności umysłowej, konkludując: ależ ja dawniej byłem głupi. Po pewnym czasie, krótszymu młodszych i dłuższym u starszych, u znacznej liczby stosujących żywienie optymalne zmniejszasię lub zanika „powszechnie wadliwa struktura i czynność mózgów", którą uznał za przyczynęwszystkich chorób i wszystkich trudności gospodarczych, politycznych i społecznych krakowianin5XX wieku, prof. Julian Aleksandrowicz. Żywienie optymalne to od dawna zapowiadany i oczekiwa-ny sposób na rozumne zorganizowanie życia ludzi na Ziemi - bez chorób, zbrojeń, wojen, terrory-zmu, przestępczości, narkomanii, alkoholizmu i innych patologii tak powszechnych w rodzaju ludz-kim.W książce tej po raz pierwszy wykazaliśmy precyzyjnie, czym różni się żywienie optymalne odinnych modeli żywienia. Odkryliśmy też powody, dla których przedstawiciele oficjalnej medycynyreagują tak wielką agresja i nienawiścią w stosunku do tej metody i jej autora. Dlaczego profeso-rowie i tak zwane autorytety już od pierwszych publicznych informacji o diecie optymalnej (czyli od1970 roku) twierdzą, że żywienie optymalne jest wybitnie szkodliwe dla zdrowia i dlaczego zwal-czają je tak zaciekle, łatwiej będzie zrozumieć gdy przeczytacie kończący tę książkę rozdział pt.„Śmiertelna terapia".Skuteczność żywienia optymalnego potwierdzono w kilku badaniach na zwierzętach uznając jeza najbardziej korzystne dla zwierząt, ponadto posiadające wybitne działanie przeciwmiażdżycow-e. Jego wybitnie korzystny wpływ na chorych wykazano w badaniach na ludziach przeprowadzo-nych przez 11 profesorów i docentów. W tym badaniu udowodniono, że żywienie optymalne w ni-czym nie szkodzi chorym, a korzystne efekty wystąpiły u wszystkich (czyli u 55 chorych, a nie 13,jak twierdził w Sejmie minister zdrowia, który ponadto mówił nieprawdę, że nie stwierdzono u cho-rych w tych badaniach żadnych korzystnych efektów).Żywienie optymalne opracowałem z potrzeby misji, jaką powinien odczuwać każdy lekarz, chę-ci niesienia pomocy uniwersalnej, to znaczy takiej, która służyć będzie wszystkim i we wszystkichnieomal chorobach. Dlatego właśnie, traktując człowieka jako całość i opierając się na prawachobowiązujących w naukach ścisłych i zgodnych ze współczesną wiedzą medyczną i biochemicz-ną, odrzuciłem tradycyjne podejście do pacjenta jako zbioru organów, które gdy odmawiają posłu-szeństwa trzeba leczyć. Każdy z osobna i każdy przez innego specjalistę. Skoro przyczyny choróbsą często wspólne, to i lekarstwo i terapia muszą być jednakowe. I lekarz ten sam?Człowiek o wszechstronnym wykształceniu i syntetycznym umyśle, który dokonał kilku ważnychodkryć w nauce, ks. prof. Włodzimierz Sedlak, zdefiniował uczonego jako człowieka, który na tylezgłębił wiedzę w kilku dziedzinach, że potrafił zdecydowanie popchnąć naukę do przodu. To potra-fił uczynić korzystając również ze swojego doświadczenia właśnie Sedlak.Kazano mi w wojsku być dietetykiem, zatem byłem nim na serio, dzięki czemu poznałem tę dzie-dzinę tak dokładnie, że mogłem ułożyć najlepszy biochemicznie model żywienia dla człowieka, czy-li żywienie optymalne. Nie mam wątpliwości, że będzie już wkrótce uznane za największe odkryciew dziejach ludzkości i za najbardziej ważne dla przyszłości. Bo takim jest.Specjalizowałem się w medycynie fizykalnej. Widziałem nieskuteczność i szkodliwość stosowa-nych w lecznictwie uzdrowiskowym metod leczenia niektórych chorych na najcięższe choroby, jakchorobę Buergera, gościec przewlekły postępujący, stwardnienie rozsiane i inne. Aby im pomóc,opracowałem metodę leczenia przy pomocy prądów selektywnych. Prądy selektywne są jednymz większych odkryć w medycynie. Obecnie prądy te są stosowane w wielu Arkadiach w Polsce i naświecie przez przeszkolonych lekarzy. Wszyscy potwierdzają ich wysoka skuteczność w wielu cho-robach, niemożliwą do uzyskania przy pomocy innych metod leczenia.Ksiądz prof. Włodzimierz Sedlak pisał: „Moim starym marzeniem było tak postawić sprawę, abydo Polski, jak do Mekki nauki, przyjeżdżali uczeni z całego świata po wiedzę". Jego marzenie za-częło się spełniać. Od 8 lat przyjeżdżają do Polski po wiedzę lekarze z wielu krajów i przyjeżdżaich coraz więcej. Znajdują tę wiedzę w kilku wiodących Arkadiach.Książka, którą Państwo macie przed sobą, pozwoli Państwu zrozumieć, dlaczego jest źle, dla-czego w głowach uczonych, polityków, filozofów są tylko poglądy lub wiara, a nie ma wiedzy, za-tem nie może być i prawdy. Dlaczego muszą oni wybierać zawsze rozwiązania najgorsze.W niedawnej rozmowie z moim wnuczkiem powiedziałem: „Wiesz, Krzysiu, najważniejszy dlaczłowieka jest rozum". Odpowiedział: „Ja to wiem". „A co to jest rozum?" - zapytałem. Na to Krzyś:„A, tego to ja nie wiem". Niedawno prof. Kołakowski, znany filozof, powiedział, że największą tra-gedią ludzi jest to, że nie potrafią odróżniać dobra od zła. Ale dlaczego nie potrafią - nie powiedział.Kardynał Józef Glemp powiedział, że dusze ludzkie są chore i to jest przyczyną wszystkich nie-6 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • red-hacjenda.opx.pl